Tutki!2025 puhujat
Lista päivittyy konferenssin lähestyessä.

Diamant Salihu
Ruotsin SVT:ssä työskentelevä toimittaja Diamant Salihu on perehtynyt Ruotsin jengeihin ja jengiläisiin. Hän on tehnyt aihepiiristä dokumentteja, kirjoittanut kaksi kirjaa (Kunnes kaikki kuolevat ja Huumekartellit kuuntelussa) sekä kirjoittanut aiheesta uutisjuttuja.


Daniel Andersson ja Emil Hellerud
Ruotsin TV4:n Kalla Fakta-ohjelman toimittajien Daniel Anderssonin ja Emil Hellerudin dokumentti paljasti, kuinka ruotsidemokraatit käyttivät anonyymejä sosiaalisen median tilejä levittämään harhaanjohtavaa tietoa. Ohjelmassa käytettiin poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä. Andersson pestautui viideksi kuukaudeksi ruotsidemokraateille töihin ja nauhoitti keskusteluja piilokameralla.

Katarina Shedrofsky
Katarina Shedrofsky on perustaja ja tutkimusjohtaja Data and Research Centerissä (DARC). DARC on riippumaton organisaatio, joka tarjoaa tutkiville ryhmille räätälöityjä data- ja tutkimuspalveluja. Ennen DARC:ia hän työskenteli kahdeksan vuotta OCCRP:ssä, jossa hän oli mukana johtamassa tutkimus- ja datatiimiä auttaen toimittajia jäljittämään ihmisiä, yrityksiä ja omaisuutta eri puolilla maailmaa. Hänen työnsä vaikutti lukuisiin palkittuihin tutkimuksiin ja suuriin rajat ylittäviin hankkeisiin, kuten Dubai Unlocked, Russian Asset Tracker, Paradise Papers, FinCEN Files ja OpenLux. Ennen OCCRP:tä Karina työskenteli USA Today -lehdessä, jossa hän käsitteli terveyttä ja keskeisiä kysymyksiä vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Hän on valmistunut Philip Merrill College of Journalismista Marylandin yliopistosta.

Martin Laine
Martin Laine, virolainen tutkiva toimittaja Delfi-mediakonsernista, on erikoistunut paljastamaan Venäjän piilotettua vaikutusvaltaa ja sen uhkaa eurooppalaisille instituutioille. Hän on voittanut kahdesti Viron arvostetuimman tutkivan journalismin palkinnon, Bonnier-palkinnon, ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi toimittajaksi vuonna 2022. Martin oli vuonna 2023 ehdolla Vuoden toimittajaksi sekä Daphne Caruana Galizia -palkinnon finalistina Kremlin ja länsieurooppalaisten poliitikkojen välisiä yhteyksiä käsittelevästä työstään. Hän on osallistunut kansainvälisiin projekteihin, muun muassa OCCRP:n, ICIJ:n ja The Insiderin kanssa. Syyskuussa 2024 hän paljasti Kremlin alaisen Social Design Agency -organisaation asiakirjat, jotka oli hankittu tietovuotona järjestöstä. Dokumentissa kuvattiin seikkaperäisesti strategioita vaalien manipulointiin länsimaissa.

Susanna Reinboth
Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittaja Susanna Reinboth on palkittu moneen kertaan tutkivista jutuistaan. Hän tuntee julkisuuslain kiemurat läpikotaisin ja on hankkinut useita merkittäviä ennakkopäätöksiä lain soveltemisesta.


Veli-Pekka Hämäläinen ja Tuomas Rimpiläinen
Miten tunnistaa ihmisiä, jotka eivät käytä omaa nimeään tai omaa kuvaansa julkisesti? Ylen toimittajat Veli-Pekka Hämäläinen ja Tuomas Rimpiläinen esittelevät, miten pääsivät suomalaisten äärioikeistolaisten jäljille yhdistämällä avoimia nettilähteitä ja perinteistä toimittajantyötä.
Veli-Pekka Hämäläinen on Ylen MOT:n toimittaja. Viime aikoina hän on tehnyt tutkivia juttuja muun muassa äärioikeistoryhmistä, erilaisista taloussotkuista ja muista yhteiskunnan harmaista alueista.
Tuomas Rimpiläinen on Ylen tutkiva rikostoimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana Aamulehdessä, jossa hän tuli tunnetuksi tarinallisesta kirjoittamisesta ja reportaasesistaan.

Annvi Gardberg
Annvi Gardberg on Spotlightin tutkiva toimittaja ja dokumentaristi. Gardberg tutki ohjelmassa Spotlight: Hopeaveden sameampi puoli (MOT: Myrkkyä hopeamaljassa) suljettuja Facebook-ryhmiä ja yritysten verkkosivuja sekä teetti analyysit viiden yrityksen hopeavedestä. Ohjelma johti laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja viranomaisten väliintuloon. Hopeavettä myyvä yrittäjä ja hänen kannattajansa käynnistivät some-kampanjan jossa he pommittivat Svenska Ylen verkkosivuja ja facebooksivuja hopeavettä ylistävillä ja ohjelmaa haukkuvilla kommenteilla.

Petri Jääskeläinen
Petri Jääskeläinen on teknologia- ja turvallisuusaiheisiin erikoistunut vapaa toimittaja. Viime vuosina hän on seurannut erityisesti Suomen äärioikeistoa.

Jyri Hänninen
Jyri Hänninen on tutkiva toimittaja Ylellä.

Päivi Happonen
Päivi Happonen on Yle Uutisten pitkäaikainen rikos- ja oikeustoimittaja. Hän seuraa työssään laajasti rikosaiheita ja tekee uutisia verkkoon, radioon ja televisioon. Hän myös kommentoi usein oikeustapauksia Yle Uutisten uutislähetyksissä. Happonen on kirjoittanut kaksi dekkaria, joiden päähenkilö on rikostoimittaja.
Jukka Huikko
Jukka Huikko on ollut sanomalehti Ylä-Satakunnan päätoimittaja ja toimitusjohtaja vuodesta 2019 lähtien. Ylä-Satakunta ja pirkanmaalla toimiva Uutis-Oiva selvittivät vihjeitä paikallisen sähköverkkoyhtiön valtausyrityksestä yhteistyössä alkuvuodesta 2024.

Karla Kempas
Karla Kempas on Ylen toimittaja, joka on työskennellyt aiemmin mm. HS:ssa ja Talouselämässä ja opettanut datajournalismia Tampereen yliopistossa. Yhdessä Veera Tegelbergin kanssa hän on kirjoittanut tietokirjan Voittajien ja häviäjien Suomi – Asuntovarallisuuden uusjako (2021). Painetun kirjan sijaan he olisivat mieluiten julkaisseet sen Excel-tiedostona.

Veera Tegelberg
Veera Tegelberg on Kauppalehden datatoimittaja ja -tuottaja, joka on opettanut datajournalismia Tampereen yliopistossa. Yhdessä Karla Kempaksen kanssa hän on kirjoittanut tietokirjan Voittajien ja häviäjien Suomi – Asuntovarallisuuden uusjako (2021). Painetun kirjan sijaan he olisivat mieluiten julkaisseet sen Excel-tiedostona.

Kimmo Koskinen
Kimmo Koskinen on Helsingin Sanomien uutisvisuaalisuustiimin toimitussihteeri. Hän on ollut mukana kehittämässä HS:n tapaa käyttää satelliittikuva- ja paikkatietoaineistoja uutistyössä.

Juhani Saarinen
Juhani Saarinen on Helsingin Sanomien data & ai -tiimin esihenkilö. Hänellä on pitkä kokemus datajournalismin parista.

Maria Lassila-Merisalo
Maria Lassila-Merisalo on tutkija, kirjoittaja ja kouluttaja, joka on erikoistunut tarinalliseen journalismiin.

Niina Lavia
Niina Lavia on maakuntalehti Lapin Kansan toimittaja, joka on erikoistunut pitkiin feature-juttuihin ja tutkivaan journalismiin. Viime vuonna Lavia voitti Suuren journalistipalkinnon juttusarjalla, joka käsitteli matkailualan kausityöntekijöiden kohtelua Lapissa. Hän kertoo luennollaan, miten palkittu juttusarja syntyi ja kuinka kovan työn takana oli saada haastateltavat puhumaan kokemuksistaan.
Jouko Luhtala
MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala on erikoistunut Ukrainassa käytävään sotaan, kriiseihin sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.
Katariina Kähkönen
MTV Uutisten toimittaja Katariina Kähkönen on erikoistunut sosiaalisen median kautta tapahtuvaan uutiskerrontaan. Hänen intohimonaan ovat erilaiset selvitykset.
Teemu Luukka
Vuonna 1980 journalistisen uransa aloittanut Teemu Luukka eläköityi juuri Helsingin Sanomista 37 vuoden Hesari-uran jälkeen. Kasinotalouden, pankkikriisin ja laman aikaan Luukka työskenteli taloustoimittajana, 2000-luvulla pääasiassa hallituspolitiikan ja työmarkkinoiden parissa. Luukan leipälajina olivat sekä päätöksenteon skuuppaaminen että uutisanalyysit. Luukan skuuppeja ovat muun muassa Kouri-kaupat, lukuisat vuosituhannen vaihteen yritysfuusiot sekä korona-ajan linjaukset ja kiky-sopimuksen käänteet.

Mikko Marttinen
Ilta-Sanomien toimittaja Mikko Marttinen on erikoistunut tutkivaan journalismiin ja yhteiskunnallisiin reportaaseihin. Hänen esikoisteoksensa Tony Halme – Uho, tuho ja perintö julkaistiin syksyllä 2024. Marttinen työskenteli Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana 2019–2021.
Maria Manner
Maria Manner on Yleisradion tutkivan ryhmän ja MOT-ohjelman tuottaja. Sitä ennen hän työskenteli 10 vuoden ajan Helsingin Sanomissa, muun muassa Sunnuntai-sivuilla, politiikan toimittajana, ulkomaantoimittajana ja Brasilian-kirjeenvaihtajana.

Veera Paananen
Helsingin Sanomien politiikantoimittaja Veera Paananen on seurannut vuosien ajan politiikkaa niin paikallistasolla kuin valtakunnallisesti. Erityisen kiinnostunut Paananen on sotekysymyksistä, joita hän on seurannut vuodesta 2022 alkaen. Nyt sote-kysymykset ovat imaisseet Paanasen mukaansa, ja hän haluaa jakaa Tutki-konferenssissa omaa intohimoaan ja osaamistaan.
Tiia Palmén
Tiia Palmén on MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö ja rikos- ja oikeustoimittaja. Palmén juontaa ja toimittaa Rikospaikka -ohjelmaa yhdessä Pekka Lehtisen kanssa. Palmén on Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja.
Kati Pehkonen
Kati Pehkonen työskentelee tuottajana Ylellä. Ylen tutkivassa toimituksessa työskentelyn lisäksi hän on kirjoittanut tietokirjoja ja kouluttanut toimittajia tiedonhankinnassa.

Olli Pietiläinen
Olli Pietilänen on toimittaja, joka on opettanut datajournalismia muun muassa Tampereen yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.

Salla Vuorikoski
Salla Vuorikoski on Helsingin Sanomien toimittaja-tuottaja, joka on työskennellyt aiemmin Suomen Kuvalehdessä, MTV:n ja Ylen uutistoimituksissa sekä 45 minuuttia -ohjelmassa. Vuorikoski on palkittu töistään muun muassa Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla ja Lumilapio-palkinnolla.
Eeva Sarlin ja Satu Helin
Satu Helin on tutkiva datajournalisti ja ulkomaantoimittaja. Eeva Sarlin on visuaaliseen tutkimukseen ja datajournalismiin erikoistunut toimittaja. He ovat perustamassa Ylen uutta verifiointitiimiä.
Mari Julku
Mari Julku on Iltalehden Plus-tiimin toimittaja-tuottaja. Viimeiset vuodet hän on keskittynyt tutkivaan journalismiin ja tehnyt laajoja selvityksiä muun muassa Suomen lastensuojelun tilasta ja Husin työoloista.