Tutki!2021 puhujat
Lista ei ole kattava ja päivittyy yhä.
Martha Mendoza
Emmy-palkittu Associated Pressin toimittaja ja kaksinkertainen Pulitzer-palkinnon voittaja, joka on viime vuosina erikoistunut kansainväliseen ihmiskauppaan. Juttusarjassa “Seafood from Slaves” Mendoza paljasti kollegoiden kanssa miten aasialaisia kalastajia pidettiin orjanomaisissa olosuhteissa. Sateliittiteknologian ja meriliikenteen tietokantojen avulla AP:n toimittajat onnistuivat jäljittämään yhtiöiden myymiä elintarvikkeita yhdysvaltalaisiin kauppoihin ja ravintoloihin asti. Selvitys johti pidätyksiin, alusten takavarikointiin sekä lainsäädännön muutokseen Yhdysvalloissa. Yli 2000 pakkotyöläistä päästettiin juttujen jälkeen vapaaksi.
Marcus Lindemann

Marcus Lindemann on saksalainen toimittaja ja tuottaja, joka on tehnyt useita TV-dokumentteja Euroopan suurimmille kanaville ADF:lle ja ZDF:lle. Lindemann on vuosia opettanut toimittajia netin käytössä ja on suosittu luennoitsija kansainvälisissä tutkivissa konferensseissa. Hän käyttää usein jutuissaan erilaisia teknisiä laitteita kuten gps-lähettimiä ja kameroita, joilla voi kuvata salaa.
Andrew Lehren
Andrew Lehren on amerikkalaisen uutiskanava NBC:n kansainvälisesti palkittu (mm. Pulitzer, Emmy, IRE) tutkiva toimittaja ja tuottaja. Aiemmin hän työskenteli New York Timesissa tutkivana toimittajana. Hän on tutkinut mm. koronapandemian rahoitusta, Guantanamon salaisia asiakirjoja, poliisilaitoksen rasismia ja Kiinasta tuotuja myrkyllisiä lääkkeitä. Hänen tutkimuksiensa ansiosta MLB-liigan baseball-kentille rakennettiin paremmat suojaverkot ja Pentagonin sotasairaalat uudistettiin. Lehren on aktiivinen ICIJ:n jäsen ja ollut johtavassa roolissa monessa isossa kansainvälisessä tutkimuksessa (FinCEN Files, Implant Files ja China Files). Lisäksi Lehren opettaa tutkivaa journalismia (Craig Newmark Graduate School of Journalism, The City University of New York).
Tarjei Leer-Salvesen
Norjalainen palkittu freelance toimittaja, joka on erikoistunut rajat ylittäviin tietopyyntöihin. Hän on tehnyt tutkivaa journalismia niin TV:ssä kuin lehdissä. Leer-Salvesen on tutkinut kansainvälistä asekauppaa, lääketieteellisiä kokeita ja ympäristöongelmia. Monet hänen jutuistaan on saanut alkuunsa ns. pilliinpuhaltajasta (engl. whistleblower).
Hän on myös kehittänyt nettisivun, jossa ihmiset voivat etsiä norjalaisia asiakirjoja ilmaiseksi. Palvelu sisältää miljoonia asiakirjoja, jotka koskevat esimerkiksii yliopistoja, terveysviranomaisia ja poliisia. Sivun osoite on: www.innsyn.no
Paavo Teittinen
Paavo Teittinen on Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja. Hän on kirjoittanut paljon esimerkiksi ihmiskaupasta Suomessa sekä Suomen turvapaikkapolitiikasta ja siirtolaisuudesta. Teittinen palkittiin Lumilapio-palkinnolla vuonna 2020.
Minna Knus-Galán
Minna Knus-Galán työskentelee Ylen tutkivassa MOT-toimituksessa. Vuoden journalistina 2015 palkittu toimittaja on erikoistunut erityisesti kansainvälistä yhteistyötä vaativiin projekteihin, osallistuen muun muassa veroparatiisitietoja paljastaneiden tietovuotoaineistojen käsittelyyn ja uutisointiin. Tutki-konferenssissa hän kertoo myös siitä, miten hän gps-lähettimien avulla seurasi käytettyjen vaatteiden vuoden kestänyttä maailmanmatkaa.
Jessica Stolzmann
Jessica Stolzmann on Svenska Ylen tutkiva toimittaja. Sitä ennen hän toimi ulkomaantoimittajana ja perehtyi muun muassa EU:n turvapaikkapolitiikkaan ja siirtolaisuuteen.
Jarno Liski
Jarno Liski on Lumilapio-palkittu tutkiva toimittaja, joka kirjoittaa Iltalehdelle. Talousaiheisiin erikoistunut Liski on tehnyt lukuisia tutkivia juttuja muun muassa verosuunnittelusta ja verohallinnon toiminnasta, minkä lisäksi hän on viime vuosina tutkinut valtionhallintoa ja siinä tapahtuvia epäselvyyksiä.
Susanna Reinboth
Susanna Reinboth on Helsingin Sanomien oikeustoimittaja, joka on työskennellyt aiemmin myös Nelosen uutisissa ja STT:ssä. Reinboth on perehtynyt erityisesti sananvapaus- ja julkisuusasioihin sekä journalismin etiikkaan. Hän ollut Julkisen sanan neuvoston jäsen kahteen otteeseen 1990- ja 2000-luvulla.
Reinboth on saanut muun muassa Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon vuonna 2007 (Vuoden journalisti). Yhdessä rikostoimittaja Minna Passin kanssa hän on tutkinut Aarnio-juttua ja kirjoittanut siitä Keisari Aarnio -kirjan. Reinboth ja Passi saivat Aarnio-jutusta Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon vuonna 2013. Lauri Jäntin säätiö palkitsi Keisari Aarnion vuoden 2017 parhaana tietokirjana.
Salla Vuorikoski
Salla Vuorikoski on Suomen Kuvalehden talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja, joka on työskennellyt aiemmin sekä MTV:n että Ylen uutistoimituksissa ja 45 minuuttia -ohjelmassa. Vuorikoski on palkittu töistään muun muassa Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla ja Lumilapio-palkinnolla.
Jyri Hänninen
Jyri Hänninen on talouteen erikoistunut tutkiva toimittaja. Vuonna 2015 hän sai Lumilapio-palkinnon veroparatiiseja koskevasta juttusarjasta, kirjasta ja tietokannasta. Hänninen on kirjoittanut myös useita tietokirjoja.
Tuomo Pietiläinen
Tuomo Pietiläinen on Helsingin Sanomien useasti palkittu taloustoimittaja, joka on perehtynyt erityisesti poliittisen ja talouden vallan leikkauskohtiin ja niistä kirjoittamiseen. Hän on kolminkertainen Lumilapio-palkinnon saaja.
Olli Pietiläinen
Olli Pietilänen on toimittaja, joka on opettanut datajournalismia muun muassa Tampereen yliopistossa.
Rami Mäkinen
Rami Mäkinen erikoistui rikos- ja oikeustoimittajaksi vuosituhannen alussa. Nykyään Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottajana työskentelevä Mäkinen on ollut mukana lähes kaikkien 2000- ja 2010-lukujen merkittävimpien ja kiinnostavimpien rikostapausten uutisoinnissa Bodom-murhista vaalirahasotkuihin, koulumurhista Turun puukotuksiin. Hänet on palkittu muun muassa Suomen Tietotoimiston ja Ilta-Sanomien journalistipalkinnoilla.
Jarkko Sipilä
Jarkko Sipilä on rikostoimittaja ja kirjailija. Hän työskentelee MTV:n uutistoimituksessa rikostoimituksen päällikkönä ja juontaa Rikospaikka-ohjelmaa. Sipilä on julkaissut 26 dekkaria. Hän on Crime Time -kustantamon perustajajäsen.
Hanna Takala
Hanna Takala on Yleisradion tutkivan MOT-toimituksen tuottaja. Sitä ennen hän on tehnyt ja tuottanut tutkivia juttuja MTV Uutisissa ja 45 minuuttia -ohjelmassa. Takala on monipuolinen journalismin osaaja, jonka Excel-kurssit ovat Tutki-konferenssien suosittua vakiosisältöä.
Maria Manner
Maria Manner on Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksen toimittaja. Hän on kirjoittanut paljon myös esimerkiksi Suomen turvapaikkapolitiikasta ja siirtolaisuudesta. Manner nimettiin vasta Afganistanin naisten ja tyttöjen tilannetta seuraavaksi projektitoimittajaksi vuoden ajaksi.
Outi Salovaara
Vapaa toimittaja Outi Salovaara on talouteen ja Venäjään erikoistunut toimittaja, joka palkittiin vuonna 2009 jutusta, joka paljasti Lappeenrannan kaupungin salatun miljoonarahoituksen kaupungin tuella perustetulle Fly Lappeenranta -lentoyhtiölle. Esityksessään hän kertoo yhdistyksiin kohdistuvasta tutkivasta journalismista Suomi-Venäjä seuran rahoituksesta kertovan Suomen Kuvalehden -artikkelinsa pohjalta.
Mikko Gustafsson ja Janne Huuskonen
Rikostoimittajat Mikko Gustafsson ja Janne Huuskonen sukeltavat kirjassaan Kultainen vasikka – Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa suomalaisen rikollisuuden kovaan ytimeen. Kahden tutkivan journalistin kirja moottoripyöräjengiläisten ja vanhan alamaailman yhteenotosta ja konfliktin jälkeisestä yhteiselosta.
Esityksessään he kertovat siitä, miten tutkitaan järjestäytynyttä rikollisuutta ja myös haastatellaan sen toimijoita.
Teemo Tebest
Teemo Tebest on datajournalisti ja kokenut luennoitsija sekä kouluttaja. Hän painottaa yhteistyötä eri osaajien välillä työskennellen tekniikan ja journalismin välimaastossa. Vuodesta 2012 hän on ollut Ylellä ja tällä hetkellä asuu Genevessä ja työskentelen EBU:lla datajournalistina.
Johanna Mattinen
Johanna Mattinen on tutkiva toimittaja Ylen A-studiossa. Hän on tutkinut muun muassa sokerideittailua, geenitestausta, psykoosilääkkeitä sekä pelastusalan häirintää. Tutki-konferenssissa hän kertoo, miten tutkittiin tosi-tv:tä.
Jaakko Mäntymaa
Jaakko Mäntymaa on Ylen MOT-toimituksen toimittaja. Hän pyrkii jutuissaan paljastamaan vallan tuottamia vinoumia. Viime vuosina hän on ajautunut käsittelemään pääasiassa sosiaali- ja terveysalaa. Tutki-konferenssissa hän kertoo, miten tutkittiin tosi-tv:tä.
Rebekka Härkönen
Rebekka Härkönen on Turun Sanomien rikos- ja oikeustoimittaja. Vuonna 2016 hän paljasti jutuissaan Kupittaan sairaalan suljetun osaston väärinkäytökset. Hän sai jutusta suuren journalistipalkinnon, Lumilapio-palkinnon ja Sanomalehtien liiton vuoden juttu palkinnon. Tutki-konferenssissa hän kertoo, miten hän tutki naantalilaisessa hevostallissa tapahtunutta tyttöjen hyväksikäyttöä.
Kati Huovinen
Kati Huovinen työskentelee säätiövalvonnan lakimiehenä Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). Ennen säätiövalvontaan siirtymistä Huovinen työskenteli 2,5 vuoden ajan neuvontalakimiehenä patentti- ja rekisterihallituksessa. Esityksessään hän kertoo toisaalta vinkkejä säätiöiden tutkimiseen mutta myös siihen, miten säätiöitä voi käyttää tutkivan journalismin rahoittamiseen.
Verohallinto
Verohallinto paljastaa verottajan kikat hoitaa perustehtäväänsä entistä tehokkaammin sen saatuja isoja data-aineistoja verovuotojen muodossa. Miten isoja datamassoja tutkitaan ja miten tekstianalyysi toimii koodaajan kertomana? Miten suurista tietomassoista tunnistetaan erilaisia toimijoita? Verohallinto esittelee tunnistamiseen käytettävien teknisten ratkaisuiden toimintaperiaatteita yleisellä tasolla. Jaamme myös kokemuksia hyödyllisistä ohjelmistoista ja näkemyksiä tarvittavasta tietokonelaitteistosta.
Markku Heikura on työskennellyt vuodesta 2018 Verohallinnon pääjohtajana. Hänen tavoitteenaan on kerätä verotulot myös kansainvälisen digitaalisen kaupankäynnin aikana, mikä kaipaa uudenlaista osaamista Verohallinnossa. Heikura on valmistunut diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta vuonna 1986 ja työskennellyt aiemmin muun muassa Verohallinnon, VTT:n ja Valtiokonttorin tietohallintojohtajana.
Saku Airosmaa on Verohallinnon Tuotehallintayksikön vt. ylijohtaja. Tuotehallintayksikön tehtävänä on huolehtia tietojärjestelmien tehokkuudesta ja toimintavarmuudesta. Tietohallintoyksikkö vastaa esimerkiksi OmaVero-palvelusta ja sen toiminnallisuuksista.
Jarno Tuimala työskentelee Verohallinnossa johtavana analyytikkona. Hänellä on yli 20-vuoden kokemus mm. R-kielen käytöstä analytiikassa.