Tutki!2023 puhujat
Lista ei ole kattava ja päivittyy yhä.
Mar Cabra
Christina Brause
Christina Brause on tutkiva datajournalisti, joka työskentelee saksalaisen Welt -lehden tutkivan toimituksen apulaispäällikkönä vastaten datajournalismista ja OS-INT-tutkimuksista. Hän on tutkinut muun muassa äärioikeistoa ja lobbaamista kansainvälistäkin tunnustusta saaneissa juttuhankkeissa. Hän on opiskellut datajournalismia Columbian yliopistossa ja työskenteli kesän 2022 Washington Postin data reporting -tiimissä Arthur F. Burns Fellowshipin kautta.
Veli-Pekka Kivimäki
Veli-Pekka Kivimäki työskentelee erikoistutkijana suojelupoliisissa. Insinööritaustainen Kivimäki tuli tunnetuksi maineikkaan tutkivan journalismin ryhmittymän Bellingcatin avustamisesta. Kivimäki oli mukana tutkimassa muun muassa venäläisen BUK-ohjuslavetin liikkeitä ennen malesialaisen matkustajakoneen alasampumista Ukrainassa heinäkuussa 2014. Kivimäki toimii myös sosiaalisen median analyysin luennoitsijana Johns Hopkinsin yliopistolla.
Tutki-konferenssissa hän avaa toimittajille tarkemmin avointen lähteiden tiedustelun menetelmiä faktantarkistuksessa. Hän esittelee keinoja sekä kiireiseen uutistilanteeseen että vaativampaan tutkivaan projektiin.
Emil Kastehelmi
Sotahistorioitsija, erikoistoimittaja ja tietokirjailija Emil Kastehelmi työskentelee Iltalehden ulkomaantoimituksen erikoistoimittajana. Ukrainan sodan rintamalinjaa seuraavan kartan puuhamiehiin kuuluva Kastehelmi kertoo Tutki!-konferenssissa karttatiimin käyttämistä avointen lähteiden tiedustelun menetelmistä.
Thomas Elfgren
Thomas Elfgren on eläkkeellä oleva keskusrikospoliisin rikosylikomisario. Hänellä on 46 vuoden kokemus rikostutkinnasta ja poliisityöstä. Hän on tutkinut muun muassa Ruandan ja Liberian kansanmurhia, järjestäytynyttä rikollisuutta sekä Vihdin poliisisurmaa. Hän käynnisti ryhmänsä kanssa poliisissa tietolähdetoiminnan ja siihen liittyvän sääntelyn kehittämisen. Hän oli myös Europolin tietolähdetoiminnan kehittämistyöryhmän pysyvä jäsen.
Tutki!-konferenssissa hän antaa toimittajille vinkkinä haastattelutekniikasta ja lähteiden kanssa työskentelystä.
Julia Korkman
Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman on sekä tutkijana että käytännössä perehtynyt rikosprosesseihin oikeuspsykologina. Hän on erikoistunut todistajanpsykologiaan ja todistajien muistiin, kuulemiseen ja kertomusten arviointiin oikeudessa. Hän teki väitöskirjansa vuonna 2006 Åbo Akademissa lasten kertomusten arvioinnista, jossa hän edelleen ohjaa opinnäytetöitä ja väitöskirjoja oikeuspsykologian tutkimusryhmässä, ja hänellä on dosentuuri Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän on aiemmin työskennellyt psykologina HUS:n lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä. Hän kouluttaa sekä poliiseja että terveys- ja oikeusalan ammattilaisia, ja häntä on kuultu asiantuntijatodistajana kymmenissä oikeudenkäynneissä sekä Suomessa että Ruotsissa. Tällä hetkellä Korkmanilla on toimi Euroopan kriminaalipolitiikan instituutissa HEUNIssa. Heinäkuussa 2023 hänestä tulee Euroopan oikeuspsykologian yhteisön (EAPL; European Association of Psychology and Law) puheenjohtaja.
Hän kertoo esityksessään, mitä toimittajien tulee ottaa huomioon, kun pitää arvioida lähteiden kertomusten ja erityisesti heidän muistinsa luotettavuutta.
Minna Knus-Galán
Minna Knus-Galán työskentelee Ylen tutkivassa MOT-toimituksessa. Vuoden journalistina 2015 palkittu toimittaja on erikoistunut erityisesti kansainvälistä yhteistyötä vaativiin projekteihin, osallistuen muun muassa veroparatiisitietoja paljastaneiden tietovuotoaineistojen käsittelyyn ja uutisointiin. Rahanpesun ohella, Minna on penkonut laajasti eri aiheita Lastensairaalan epäkohdista Norjan lohenkasvatuksen eettisiin ongelmiin.
Jessica Stolzmann
Jessica Stolzmann työskentelee Ylen tutkivassa MOT-toimituksessa. Sitä ennen hän on toiminut pitkään Svenska Ylellä, muun muassa ulkomaantoimittajana. Jessica on penkonut Stora Enson toimia Brasiliassa, ulkomaalaisten työoloja Suomessa ja paljastanut miten Maahanmuuttovirasto järjestelmällisesti laiminlyö lasten oikeuksia päätöksissään. Ihmisoikeuksien lisäksi häntä kiinnostaa ympäristöasiat. Viimeisen vuoden aikana hän on selvittänyt miten Finnairin ja Hesburgerin lupaamat päästöhyvitykset toimivat käytännössä.
Jarno Liski
Jarno Liski on tutkiva toimittaja, joka työskentelee Iltalehdessä. Liskin palkitut jutut ovat käsitelleet muun muassa veronkiertoa, viranomaisten väärinkäytöksiä ja korruptiota. Liski hyödyntää usein julkisuuslakia sekä avoimia lähteitä ja datajournalistisia menetelmiä tutkivassa journalismissaan.
Susanna Reinboth
Susanna Reinboth on Helsingin Sanomien oikeustoimittaja, joka on työskennellyt aiemmin myös Nelosen uutisissa ja STT:ssä. Reinboth on perehtynyt erityisesti sananvapaus- ja julkisuusasioihin sekä journalismin etiikkaan. Hän ollut Julkisen sanan neuvoston jäsen kahteen otteeseen 1990- ja 2000-luvulla.
Reinboth on saanut muun muassa Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon vuonna 2007 (Vuoden journalisti). Yhdessä rikostoimittaja Minna Passin kanssa hän on tutkinut Aarnio-juttua ja kirjoittanut siitä Keisari Aarnio -kirjan. Reinboth ja Passi saivat Aarnio-jutusta Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon vuonna 2013. Lauri Jäntin säätiö palkitsi Keisari Aarnion vuoden 2017 parhaana tietokirjana.
Salla Vuorikoski
Salla Vuorikoski on Helsingin Sanomien toimittaja-tuottaja, joka on työskennellyt aiemmin, Suomen Kuvalehdessä, MTV:n ja Ylen uutistoimituksissa sekä 45 minuuttia -ohjelmassa. Vuorikoski on palkittu töistään muun muassa Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla ja Lumilapio-palkinnolla.
Jyri Hänninen
Jyri Hänninen on talouteen erikoistunut tutkiva toimittaja. Vuonna 2015 hän sai Lumilapio-palkinnon veroparatiiseja koskevasta juttusarjasta, kirjasta ja tietokannasta. Hänninen on kirjoittanut myös useita tietokirjoja.
Tuomo Pietiläinen
Tuomo Pietiläinen on Helsingin Sanomien useasti palkittu taloustoimittaja, joka on perehtynyt erityisesti poliittisen ja talouden vallan leikkauskohtiin ja niistä kirjoittamiseen. Hän on kolminkertainen Lumilapio-palkinnon saaja.
Päivi Ala-Risku
Päivi Ala-Risku työskentelee datajournalistina ja tuottajana Helsingin Sanomien datadeskissä. Tekoälyä hän hyödyntää koodauksessa, Excelin kanssa ja ideoinnissa. Ala-Risku on valmistunut datajournalismin maisteriksi Columbian yliopistosta.
Hanna Takala
Hanna Takala on Yleisradion tutkivan MOT-toimituksen vastaava tuottaja. Sitä ennen hän on tehnyt ja tuottanut tutkivia juttuja MTV Uutisissa ja 45 minuuttia -ohjelmassa. Takala on monipuolinen journalismin osaaja, jonka Excel-kurssit ovat Tutki-konferenssien suosittua vakiosisältöä.
Pauliina Siniauer
Pauliina Siniauer on Helsingin Sanomien tutkiva toimittaja, joka on erityisesti kiinnostunut elintarviketeollisuudesta. Hänen juttunsa New Yorkin kouluruuan ongelmista voitti IRE-palkinnon vuonna 2018. Aiemmin hän on työskennellyt kansainväliselle tutkivan journalismin järjestö ICIJ:lle ja avustanut NBC:n tutkivaa ryhmää. Viime aikoina hän on perehtynyt kalapuikkoihin.
Outi Salovaara
Vapaa toimittaja Outi Salovaara on talouteen ja Venäjään erikoistunut toimittaja. Hän sai Lumilapio-palkinnon vuonna 2009 jutusta, joka paljasti Lappeenrannan kaupungin salatun miljoonarahoituksen kaupungin tuella perustetulle Fly Lappeenranta -lentoyhtiölle.
Sami Koivisto
Vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto toimii Ylessä vuorovaikutuksen asiantuntijana, tehtävänään yleisöjen ja Ylen vuorovaikutuksen vahvistaminen, journalismin läpinäkyvyyden lisääminen ja kuuntelevan, kunnioittavan keskustelukulttuurin edistäminen. Koivisto kouluttaa ja tukee yleläisiä häirinnän kohtaamisessa ja on kysytty häirinnän vastaisen työn asiantuntija Ylen ulkopuolella. Tutki-konferenssissa Koivisto kertoo siitä miten toimittajan ja työnantajan kannattaa toimia jos toimittaja joutuu vihakampanjan kohteeksi. Hän myös jakaa kokemuksia kohtaamisistaan vihapuheen kirjoittajien kanssa.
Catharina Candolin
C. Candolin on kohonnut viime aikoina laajempaan tietoisuuteen kommentoijana ja kriitikkona erityisesti Suomen kyberpuolustuksen nykytilasta. Puolustusvoimissa Candolin on tehnyt urastansa valtaosan eri tehtävissä, muun muassa Pääesikunnan johtamisjärjestelmäkeskuksen tietoverkkopuolustuksen johtajana. Hän on välillä toiminut myös ulkomailla. Viimeisessä roolissaan Puolustusvoimissa hän toimi kyberturvallisuuden erityisasiantuntijana, mutta siirtyi yksityissektorille. Yli kahden vuoden ajan Candolin on vahvistanut ja parantanut verkkouhkiin varautumista OP-ryhmässä.
Essi Huotari
Essi Huotari on datamenetelmien, koneoppimisen ja journalismin yhdistämisestä kiinnostunut palvelumuotoilija, joka on ollut mukana kehittämässä uusia tiedonhankintamenetelmiä ja niihin liittyviä työtapoja yhdessä journalistien ja datatieteilijöiden kanssa. Essi on työskentellyt datatuottajana useassa kymmenessä tutkivassa juttuprojektissa, joissa on hyödynnetty erilaisia koneoppimismenetelmiä, konenäköä ja laajojen data-aineistojen käsittelyyn kehitettyjä työkaluja.
Esa Mäkinen
Esa Mäkinen on HS:n journalistisesta kehityksestä vastaava johtaja.
Riikka Kurki
Riikka Kurki on Ylen konseptisuunnittelija, joka on viime vuosina työskennellyt MOT-toimituksessa mm. kehittäen kerrontaa verkossa ja tv:ssä. Hän on erityisen kiinnostunut representaatiosta, uusien yleisöjen löytämisestä ja laadukkaasta visuaalisuudesta. Kuinka kameralla voi tutkia? Kenen tarinaa kerromme – ja kenelle? Kurki on aiemmin työskennellyt Ylessä sisältökehittäjänä erityisesti nuorille yleisöille suunnatuissa sisällöissä ja kaupallisella puolella mm. AD:na ja valokuvaajana.
Martina Kronström
Varatuomari Martina Kronström on asianajaja ja osakas asianajotoimisto Propertassa. Hän on tullut tunnetuksi edustaessaan maalittamisen kohteeksi joutuneita toimittajia.
Ismo Huhtanen
Ismo Huhtanen on Uutismedian liiton lakiasiainjohtaja. Työssään hän muun muassa konsultoi jäsenyritysten johtoa julkaisutoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Aiemmin hän toimi Sanomalla vastaten yhtiön lehtien oikeudellisesta tuesta.
Päivi Leino-Sandberg
Päivi Leino-Sandberg on eurooppaoikeuden professori Helsingin yliopistossa. Hän on se henkilö, jolle toimittajat ympäri Eurooppaa soittavat, kun eivät saa haluamiaan asiakirjoja. Leino-Sandberg työskenteli aiemmin pitkään virkamiehenä ja muun muassa edusti Suomea EU-asiakirjajulkisuutta sääntelevän avoimuusasetuksen uudelleenneuvotteluissa. Hän istuu myös avoimuutta edistävän AccesInfo European johtokunnassa ja on menestyksellä vienyt asiakirjajulkisuutta koskevia kanteita EU-tuomioistuimeen ja Euroopan oikeusasiamiehelle.
Erkka Felt
Erkka Felt toimii analyytikkona Alma Talentille, ja hän on tuttu nimi Talouselämän sivuilta. Konferenssissä hän kertoo opastaa toimittajia tilinpäätöksen lukemisen saloihin.
Ville Juutilainen
Ville Juutilainen on koneelliseen tiedonhankintaan ja datan tutkimiseen erikoistuneen tiimin päällikkö Ylellä.
Taneli Arponen
Taneli Arponen työskentelee Ylen Plus-deskissä koodaavana toimittajana. Hänen työnkuvaansa kuuluu isojen data-aineistojen koneellinen käsittely ja visualisointi lukijoille ymmärrettävään muotoon Ylen verkkopalveluihin, sekä erilaisten interaktiivisten ja pelillisten toteutusten tekeminen.
Anu Rummukainen
Anu Rummukainen on Ylen toimittaja, joka on tutkinut muun muassa ympäristövastuita ja Venäjää. Rummukainen käsittelee usein työssään erilaisia avoimia datoja.
Hanna Nikkanen
Hanan Nikkanen on ympäristöaiheisiin erikoistunut toimittaja ja yksi Long Playn perustajista. Hän kirjoittaa muun muassa ilmastonmuutoksesta, luonnonvaroihin liittyvistä konflikteista, ruuantuotannosta, viherpesusta sekä tietoturvasta.
Kirsi Skön
Kirsi Skön työskentelee Ylen tutkivassa MOT-toimituksessa. Hän on taustaltaan politiikan toimittaja, joka palkittiin Lumilapiolla vuoden 2008 vaalirahoituskeskustelun käynnistämisestä. Skön on tutkinut työssään laajasti eri aiheita kuntapolitiikan kiemuroista Kiinan vaikuttamiskoneiston toimintaan Suomessa.
Päivi Happonen
Päivi Happonen on Yle Uutisten oikeustoimittaja, joka seuraa työssään poliisin rikostutkintoja ja oikeudenkäyntejä. Hän uutisoi niistä radioon, televisioon ja verkkoon. Happonen myös kommentoi oikeusjuttuja Ylen televisiouutisissa. Hän on työskennellyt vuodesta 2004 Ylen oikeustoimittajana ja sitä ennen TV 1:n Kuningaskuluttaja-ohjelmassa. Happosen esikoisdekkari julkaistiin viime syksynä. Sen teemat ovat lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, rikostoimittajan työ ja median murros.
Elina Lappalainen
Lappalainen on seurannut vuodesta 2011 lähtien kasvuyrityksiä ja teknologia-aiheita tehden myös tutkivaa journalismia. Nykyään hän työskentelee Helsingin Sanomien osana ilmestyvässä HS Visio-julkaisussa. Lappalainen voitti Tieto-Finlandian 2012 esikosikirjallaan Syötäväksi kasvatetut. Hän on mm. sosiaalisen median kouluttaja ja kertoo LinkedInin käytöstä tutkivan journalismin työkaluna.