Tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja datajournalismin vieraileva opettaja Olli Pietiläinen kertoo huomioitaan Tutki!-konferensseista.
1. Osallistua voi, vaikka ei olisi kokenut toimittaja
Osallistuin ensimmäisen kerran Tutki!-konferenssiin parikymppisenä vuonna 2014. Silloin huomasin, ettei osallistumiselle ole korkeaa kynnystä. Tietämys journalismin perusasioista riitti siihen, että opetuksesta ja keskusteluista muiden osallistujien kanssa sai paljon irti.
2. Konferensseista saa apua käytännön pulmiin
Konferensseista saatu apu on hyvin käytännöllistä. Olen saanut vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
Miksi Excel avautuu oudon näköisenä? Miksi ohjelmointikieli Python-versioilla on väliä?
Tekniikka voi olla esteenä vaativille yhteistyöprojekteille. Konferenssissa on ihmisiä, jotka ovat pohtineet ongelmia tahollaan ja ovat eteviä ratkaisemaan ne.
3. Konferensseissa tutustuu uusiin työkaluihin
Toimittajilla on liikaakin vaihtoehtoja mitä tulee erilaisiin työkaluihin. Konferenssi on hyvä paikka tutustua uusiin menetelmiin, vaikka varsinainen harjaantuminen tulee vasta käytön myötä. Selkeä esittely toisen toimittajan suusta on paljon nopeampi alustus työkalun käyttöön kuin toimistomanuaali tai toimituksen intrasivut.
Uusista työkaluista kannattaa olla kiinnostunut, sillä niihin luottavat esimerkiksi isot tietovuotajat ja näiden dataa jakavat järjestöt, kuten International Consortium of Investigative Journalists. Tällaisiin lähteisiin ja dataan käsiksi pääseminen vaatii valmiuksia käyttää esimerkiksi salattuja yhteyksiä.
Uusiin työkaluihin tutustumisen lisäksi Tutki!-konferensseihin osallistunut oppii haastattelutekniikasta, julkisuuslaista ja tilinpäätösten lukemisesta.
4. Taukokeskusteluista saa paljon irti
Kollegiaalinen apu on konferensseissa vahvasti läsnä. Tapahtuma kerää yhteen paljon alasta kiinnostuneita toimittajia, tutkijoita ja tietotekniikan osaajia.
Kasvokkain tutkivien kokonaisuuksien syntyprosesseista kerrotaan suoremmin ja käytännöllisemmin, oli sitten kyseessä teknologia, artikkeli tai video.
5. Tutki! antaa ideoita jutuille
Kollegoiden kertomuksien kuuleminen on itsessään kiinnostavaa. Samalla niistä saa ideoita uusiin juttuihin. Hyvä esitys kotimaiselta tai ulkomaiselta luennoitsijalta antaa journalistisia näkökulmia tulevaisuuden varalle.
Vaikutuin vuoden 2014 Tutki!:ssa Teemo Tebestin työsuhdeasuntoselvityksestä, joka kertoi asuntojen hintatasosta ja sai aikaan lakimuutoksen. Jutun myötä ymmärsin, miten paljon asumisasiat kiinnostavat ihmisiä.
Pari vuotta myöhemmin koostin ohjelmallisesti asuntolistauksen Helsingin Sanomissa julkaistuun juttuun, joka kertoi lukijalle, omistaako hänen taloyhtiönsä Sammon paperiosakkeita.
Konferenssin inspiroivasta ilmapiiristä voi todella innostua. Taitojen karttuessa tuntuu siltä, että muihinkin konferensseihin ja koulutuksiin voisi osallistua myös kotimaan ulkopuolella. Kiinnostus on vienyt minut kansainväliseen tutkivan journalismin GIJC-maailmankonferenssiin Norjaan ja Etelä-Afrikkaan sekä kannustanut osallistumaan pohjoismaisen datajournalismikonferenssiin Nodaan Tanskassa.
Kirjoittaja: Olli Pietiläinen